Μια παράσταση με τα σατυρικά δράματα “Ιχνευταί” του Σοφοκλή και “Κύκλωψ” του Ευριπίδη.
Η παράσταση σταθμός στην ιστορία των Τσιριτσάντσουλων. Η βιντεοσκόπηση έγινε τον Αύγουστο του 2003 στο διεθνές φεστιβάλ πανεπιστημιακού θεάτρου Αρχαίας Ολυμπίας, στο θέατρο “Δρούβα”.
Δείτε το ντοκιμαντέρ: “Σάτυροι… στο δρόμο”
ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
(ΙΧΝΕΥΤΑΙ)
Τυρινοί πειρατές απαγάγουν το Διόνυσο και έτσι οι ακόλουθοί του Σάτυροι με τον πατέρα τους το γέρο- Σιληνό καταλήγουν σκλάβοι του Απόλλωνα σκοτώνοντας την ώρα τους κυνηγώντας τραγικούς χορούς και ανυπεράσπιστες μητέρες. Όταν ο Απόλλωνας χάνει το κοπάδι του, αναλαμβάνουν οι Σάτυροι να βρουν τον κλέφτη με αντάλλαγμα την ελευθερία τους. Μετά από περιπέτειες ξετρυπώνουν τον κλέφτη- από μια σπηλιά του όρους Κυλλήνη – που δεν είναι άλλος από το νεογέννητο θεό Ερμή, τον κατασκευαστή της λύρας. Ο Απόλλωνας μαγεύεται από το νέο αυτό μουσικό όργανο και προκειμένου να το αποκτήσει συγχωρεί τον μικρό κλέφτη και του χαρίζει τα κλοπιμαία.
(ΚΥΚΛΩΨ)
Το έργο αναφέρεται στη γνωστή ιστορία του κύκλωπα Πολύφημου και τη μοιραία του συνάντηση με τον τετραπέρατο Οδυσσέα. Μαζί τους κι ένα τσούρμο σάτυροι, που μετατρέπουν το ομηρικό έπος σε πανηγύρι.
Η παράσταση είναι αφιερωμένη στην Κίττυ Αρσένη
Το πρώτο χορικό της παράστασης αποτελεί το μόνο σωζόμενο απόσπασμα σατυρικού χορού του Πρατίνα. Πιθανώς ανήκει στο σατυρικό δράμα του «Παλαισταί».
Η σκηνή Σιληνού-Δανάης αποτελεί σωζόμενο απόσπασμα από το σατυρικό δράμα του Αισχύλου «Δικτυουλκοί».
Ο ύμνος στη λύρα που τραγουδιέται απ’τον Απόλλωνα και τον Ερμή, είναι του Πίνδαρου.
Η σκηνή του ναυαγίου είναι βασισμένη στο ποίημα του Αλκαίου «Το κακοκαίρι».